Очаква ни чудно Циганско лято, но също - захлаждане и

...
Очаква ни чудно Циганско лято, но също - захлаждане и
Коментари Харесай

Неочаквани обрати на времето през октомври, на вота -дъжд су...

Очаква ни чудно Циганско лято, само че също - захлаждане и слани

 

Октомври стартира с лятно време - с раздрана облачност и високи температури от 26 до 32 градуса.

За октомври 2022 най-голяма е вероятността междинните месечни температури да бъдат към нормата, която е сред 5 и 10 градуса за междинните минимални температури, а за оптималните - от 17 до 22 градуса.

Във валежно отношение за огромна част от страната предстоящата месечна сума също ще е близка до нормалната, към междинното ще са и дъждовните дни. Това заяви за “ ” климатологът от Софийския университет доктор Симеон Матев.


Късно следобяд и по здрач през днешния ден от запад облачността ще се уплътни и на доста места в Западна България ще превали и прегърми. В нощта против неделя превалявания,
на места съпроводени от гръмотевици,
ще има и в останалата част на страната. Изборният ден ще стартира с облачно и дъждовно време, само че от запад преваляванията ще стопират и облаците ще се раздират. Следобед над по-голямата част от страната ще се откри слънчево, само че ветровито и прохладно време с дневни температури от 18 до 23 градуса.


През първата половина на идната седмица понижението на температурите ще продължи и към сряда, четвъртък оптималните ще са от 14 до 20 градуса, в утринните часове - сред 5 и 10. Облачността ще бъде раздрана и променлива, постоянно забележителна. На места ще превали слаб дъжд, само че без основни количества. Ще остане прохладно.

През втората половина на седмицата слънчевите часове ще се усилват, като след пладне облаците ще понижават. Сутрин в низините ще бъде мъгливо. Минималните температури ще бъдат от 3 до 8 градуса, а оптималните ще се покачват и към 8, 10 октомври ще бъдат от 17 до 22 градуса.

В началото на второто десетдневие ще бъде умерено, с условия за утринни мъгли и повече слънце следобяд - златната есен ще бъде в разгара си, споделя климатологът.

Най-ниските температури ще бъдат от 3 до 8 градуса,
а най-високите - от 18 до 23 градуса.
След 12-и - 13 -и октомври се чака най-вече облачно време с по-ниски дневни температури. Ще има валежи. С къси спирания този вид време ще продължи до края на десетдневието и през първите няколко дни на третото.

През последната седмица на месеца има относително огромна възможност за по-топло от нормалното време. Отначало минималните температури ще са ниски и ще има
условия за всеобщи слани
След това ще се затопля. Сутрин ще бъде мъгливо, само че към и след пладне ще има доста слънчеви часове. Ще стартира циганското лято.

Най-високите температури през октомври са измервани в Дунавската низина - в Горна Оряховица 39°, в Ловеч, Севлиево и Павликени 38°, в Русе 37°. Най-студено през октомври е било в Трън и Велинград - минус 10 градуса.

Характерни за октомврийските утрини са мъглите и ниските облаци. Тези феномени са най-чести в низините, котловините и към водните басейни през ясните нощи. През деня слънцето бързо усъвършенства видимостта и можем да се радваме на златната есен. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР